Copy
LinkedIn
Facebook
Twitter
Website
Email
Ενδιαφέροντα νέα, άρθρα & ειδήσεις από την Ελλάδα και την Ευρώπη για την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια.                       Η θεματολογία του newsletter Δεκεμβρίου:  
 
  • Renovation Workshop: Συμπεράσματα και Αποτελέσματα 
  • EU-ASE: Επιστολή του Οργανισμού στον Jean-Claude Juncker, Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
  • Μελέτη BPIE: Στρατηγικές ανακαίνισης επιλεγμένων Ευρωπαϊκών χωρών 
  • Renovate Europe Days 2014: Το video της συνεδρίου
  • Μελέτη BPIE: Ενισχύοντας την ανακαίνιση κτιρίων -Επισκόπηση καλών πρακτικών
  • Άρθρο ΙΝΖΕΒ: Ενεργειακά απροστάτευτες οι μισές κατοικίες στην Ελλάδα
  • Μελέτη του BPIE: Μετριάζοντας την ενεργειακή φτώχεια στην Ευρώπη
View this email in your browser

Το Ινστιτούτο Κτιρίων Μηδενικής Ενεργειακής Κατανάλωσης – Εθνικό Σημείο Επαφής του Renovate Europe Campaign, διοργάνωσε στο πλαίσιο της Green Building Expo 2014 το Σάββατο 22 Νοεμβρίου, το 1ο διαδραστικό εργαστήρι με θέμα την Βέλτιστη Ενεργειακή Αναβάθμιση δύο διαμερισμάτων, το ένα στην Φλώρινα και το δεύτερο στην Αθήνα.

Στόχος του εργαστηρίου ήταν οι συμμετέχοντες – Μηχανικοί όλων των ειδικοτήτων – να συνεργαστούν και να προτείνουν αποδοτικές λύσεις, η εφαρμογή των οποίων θα είχε ως αποτέλεσμα την μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης των διαμερισμάτων.

Κατεβάστε από εδώ τα αποτελέσματα του εργαστηρίου τα οποία παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον. 

Ο οργανισμός European Alliance to Save Energy απέστειλε στις 17 Δεκεμβρίου 2014, επιστολή στον κ. Jean-Claude JunckerΠρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στον κ. Jyrki Katainen, Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επικροτώντας την  υπόσχεση τους για βελτίωση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας και την αύξηση των επενδύσεων για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Επιπλέον, μέσω της επιστολής ζητείται η  ενσωμάτωση της  ενεργειακής απόδοσης στην ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς και να συμπεριληφθεί η αύξηση της ενεργειακής παραγωγικότητας στα Κράτη – Μέλη ως  μέρος των ευρύτερων δομικών μεταρρυθμίσεων υπό συζήτηση.

Την επιστολή υπέγραψαν 35 εταιρείες και Οργανισμοί, μεταξύ των οποίων και το Ινστιτούτο Κτιρίων Μηδενικής Ενεργειακής Κατανάλωσης.

Για να διαβάσετε την επιστολή καθώς και την μετάφραση στα Ελληνικά, ακολουθήστε το σύνδεσμο

Έκθεση του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Απόδοσης Κτιρίων σχετικά με την πορεία συμμόρφωσης με το Άρθρο 4 της Οδηγίας για την Ενεργειακή Απόδοση

Η Οδηγία για την Ενεργειακή Απόδοση (Energy Efficiency Directive – EED, 2012/27/EU) εισήγαγε το 2012 μία νέα, σημαντική διάσταση στο νομοθετικό περιβάλλον για την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια. Το Άρθρο 4 της παραπάνω Οδηγίας απαιτεί από τα Κράτη – Μέλη, για πρώτη φορά, να σχεδιάσουν την Εθνική Στρατηγική τους για την ανακαίνιση του κτιριακού τους αποθέματος, και άρα να συμπληρώσουν το μεγάλο κενό πολιτικής σχετικά με τα υφιστάμενα κτίρια τους.

Ακολουθήστε το σύνδεσμο για να διαβάσετε το εισαγωγικό κείμενο της μελέτης μεταφρασμένο στα Ελληνικά καθώς και για κατεβάσετε τη μελέτη.
 

Press Here for Renovate Europe Days 2014 Video

Ενισχύοντας την Ανακαίνιση Κτιρίων: Επισκόπηση καλών πρακτικών

Η υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών στην εφαρμογή πολιτικών εντός και εκτός ευρωπαϊκών συνόρων, μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην αποτελεσματική ανάπτυξη και υλοποίηση μελλοντικών προγραμμάτων. Στις 20 Σεπτεμβρίου του 2013, στην ομιλία του Προέδρου François Hollande στο Περιβαλλοντικό Συνέδριο, η Γαλλική κυβέρνηση επαναβεβαίωσε τους στόχους της για σημαντική αύξηση των εθνικών ποσοστών ανακαίνισης κτιρίων, με απώτερο στόχο την ανακαίνιση 500.000 κτιρίων ετησίως μέχρι το 2017.

Ακολουθήστε το σύνδεσμο για να διαβάσετε το εισαγωγικό κείμενο της μελέτης μεταφρασμένο στα Ελληνικά καθώς και για κατεβάσετε τη μελέτη. 

Άρθρο του ΙΝΖΕΒ:  Ενεργειακά απροστάτευτες οι μισές κατοικίες στην Ελλάδα

Στην έκθεση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) στην οποία παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της Απογραφής Πληθυσμού – Κατοικιών, που διενεργήθηκε πανελλαδικώς το 2011, περιλαμβάνονται δεδομένα, μεταξύ άλλων, που αφορούν στο βαθμό θερμομονωτικής προστασίας των ελληνικών κατοικιών, στην ενεργειακή κατανάλωση ανά πηγή ενέργειας και χρήση και στο ποσοστό ανακύκλωσης στα ελληνικά νοικοκυριά.

Πιο συγκεκριμένα, σε σχέση με τη θερμική προστασία των ελληνικών κτιρίων κατοικίας, σε σύνολο 6.371.901 κατοικιών, οι 3.468.307 (ποσοστό 54,4 %) διαθέτουν κάποιο είδος μόνωσης, ενώ 2.903.594 κατοικίες (ποσοστό 45,6 %) δε διαθέτουν καθόλου. Στις κατοικούμενες κατοικίες, το ποσοστό εκείνων που διαθέτουν κάποιο είδος μόνωσης ανέρχεται στο 59,2 %, ενώ αντίθετα στις κενές, το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώνεται στο 45,7 %.

Διαβάστε εδώ όλο το άρθρο. 

Σύμφωνα με μελέτη που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Απόδοσης Κτιρίων (Buildings Performance Institute Europe – BPIE), οι επιδοτήσεις και η άμεση οικονομική υποστήριξη των νοικοκυριών για θέρμανση δεν μπορούν να εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμη λύση στο πρόβλημα της ενεργειακής φτώχειας. Αντίθετα, λαμβάνοντας μέτρα ριζικής ενεργειακής ανακαίνισης στις κατοικίες που πλήττονται από αυτήν, το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και σε βάθος χρόνου. 

Διαβάστε από
εδώ το εισαγωγικό κείμενο μεταφρασμένο στα Ελληνικά και κατεβάσετε τη μελέτη του BPIE.
LinkedIn
Facebook
Twitter
Website
Email
Ένας από τους βασικούς στόχους του Ινστιτούτου Κτιρίων Μηδενικής Κατανάλωσης, είναι η παρουσίαση και προβολή κτιρίων νέας γενιάς, που ακολουθούν και εφαρμόζουν πρακτικές Χαμηλής ή Μηδενικής Ενεργειακής Κατανάλωσης. Θα είναι χαρά μας να φιλοξενήσουμε και τα δικά σας έργα σύντομα! 
Ακολουθήστε το σύνδεσμο, που οδηγεί σε ένα λειτουργικό και φιλικό περιβάλλον εισαγωγής στοιχείων και δείτε το έργο σας δημοσιευμένο στην ιστοσελίδα του INZEB.ORG.
*Τα στοιχεία, πριν τη δημοσίευση, θα αξιολογηθούν από την Επιστημονική Ομάδα του INZEB​.​
Χρησιμοποιείστε τα social share buttons και μοιραστείτε τα νέα μας με τους φίλους και συνεργάτες σας. 

Με εκτίμηση 

INZEB Marketing Team
Forward
Share
Share
Tweet
Copyright © 2014 INZEB.ORG, All rights reserved.

Our mailing address is:
Γραβιάς 28, 54645, Θεσσαλονίκη
Τ. 211 7708899 | Μ. inzeb@inzeb.org

unsubscribe from this list    update subscription preferences