NAMENS LA GRAND DAME: DANK!  
Onze dank gaat uit naar iedereen die de afgelopen weken 'Verhalen van De Passage' heeft besteld. Alle positieve reacties worden erg gewaardeerd en we zijn trots dat De Passage na 135 jaar nog steeds een plek is waar men zich thuis voelt. In het boek worden naast de geschiedenis ook de verhalen van de oprichters, bewoners, winkeliers en flaneurs verteld. Bekijk hier het boek in de webshop!

UITREIKING DOOR DE BURGEMEESTER  
Het voorwoord is door burgemeester Jan van Zanen geschreven. “Het viel me van meet af aan op hoe mooi De Passage gelegen is, vlakbij het Binnenhof. Natuurlijk heb ik nog niet alle details van de Passage kunnen bewonderen. Gelukkig is er nu dit fraaie boek, dat die historie vertelt vanuit verschillende perspectieven. En hoe aardig is het dat mijn voorgangers ook een rol hebben gespeeld bij de opening op 4 mei 1885 en het vieren van het 100-jarig jubileum.''
WEETJE: DE GOD VAN DE LANDBOUW & DE NIJVERHEID
Wist je dat er er twee goden zijn afgebeeld bij de ingang van De Passage? Dagelijks lopen honderden mensen onder de god van de landbouw & de nijverheid door.
HAMILTON, SIGAREN & TABAK SINDS 1955
De tabaks- en cadeauwinkel Hamilton is sinds 1955 gevestigd op nummer 9 in De Passage. Op dit adres zat eerder de handel in sigaren, sigaretten en tabak van mevrouw Bloemhof en de heer Hulscher, die door Hamilton werd overgenomen. In de jaren vijftig zaten er meerdere tabakszaken in De Passage, maar inmiddels is Hamilton de enig overgeblevene. Ook het assortiment verschoof met de tijd: het aandeel tabakswaren werd minder en het aandeel souvenirs en cadeaus groeide. Net als Akkerman zit Hamilton anno 2020 nog altijd in De Passage.
NOG EEN FAVORIET: FOP ARTIKELEN EN FEESTNEUZEN
Een door velen geliefde winkel was feestartikelenzaak Amusa, op nummer 22: een piepkleine zaak vol souvenirs en fopartikelen.  De winkel stond vol met fopdrollen, vogelfluitjes, stinkbommen, jeukpoeder, scheetkussens, nepsigaretten en afgehakte plastic vingers met een spijker erdoor. Alleen de voorpret wie je hiermee de stuipen op het lijf kon jagen was voor velen al fantastisch. 

De winkel is bij toeval ontstaan. De beroemde dansleraar Antoine Kroes en zijn vrouw Peggy openden in 1933 een dansschool in De Passage. Kroes wilde eigenlijk alleen de bovenverdieping van Passage 22 huren, maar moest er het kleine winkeltje op de begane grond bij nemen. Ze besloten er een winkeltje in feestartikelen van te maken.

Meer weten over de rijke geschiedenis van De Passage? Kijk op www.depassage.nl of kom langs in De Passage.

Facebook
LinkedIn
Pinterest
YouTube
Google
Website
Copyright © *|2020|* *|DePassage|*, All rights reserved.